FizikaAnimacijeLink

Statičko naelektrisanje čoveka


 

Velika količina statičkog elektriciteta može se nakupiti i na ljudima, naročito kod cipela sa neprovodljivim đonom, odeće i rublja od vune, svile i sintetičkih vlakana, pri kretanju po ne provodljivom podu i pri obavljanju raznih poslova sa izolacionim materijalima.

 Čovek ima sposobnost nagomilavanja električnog naboja u organizmu.Tako da, usled pražnjenja statičkog elektriciteta, može doći do paljenja smeša. Razlika potencijala između metalnih predmeta i čoveka može dostići i do desetinu hiljada volti.

 Fizičko delovanje statičkog elektriciteta manifestuje se u obliku slabog, umerenog i jakog udara, a zavisi od energije koja je oslobođena prilikom pražnjenja. Struja pražnjenja statičkog

elektriciteta je male jačine, pa nije direktno opasno po život čoveka. Međutim, usled čovečijeg refleksa može doći do ozleda, pada sa visine i sl.
Statički elektricitet, usled dugotrajnog delovanja može izazvati oboljenje nervnog sistema.
Ukoliko se lako provodljivom delu neke konstrukcije približi naelektrisana osoba, može doći do varnica koja predstavlja izvor paljenja.
Za zaštitu od nagomilanog statičkog elektriciteta kod ljudi, na ulazu u eksplozivne i požarno veoma ugrožene pogone i prostorije, postavljaju se specijalne elektroprovodne zone uzemljenja, kroz koje čovek prolazi. Te zone su napravljene od elektroprovodljivih materijala. Radnici treba da upotrebljavaju lako provodljivu obuću. To je obuća sa đonom od kože i gume koja provodi ili na đonu ima bakarne ploćice. Odeća treba da je od prirodnih materijala, kao što su pamuk i lan dok sintetički materijali i svila nisu pogodni.

Add comment


Security code
Refresh

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com