FizikaAnimacijeLink

Podjela vektora prema  prirodi fizičke veličine 

 

 

vektor.jpg

 

 

Početak vektora posmatran kao “napadna” tačka vektora može biti proizvoljno uzet, a može biti određen u izvesnom domenu ili potpuno u čitavom prostoru pa prema tome vektori se dijele na:

         I SLOBODNI VEKTORI – kod ovog vektora napadna tačka se može proizvoljno izabrati u prostoru pri čemu modul, pravac i smjer vektora ostaju nepromijenjeni. Slobodni vektor se može paralelno pomjerati, a da ne dođe do ikakve promjene. Kao primjer slobodnog vektora uzimamo brzinu translatornog kretanja tijela. Svaka tačka tijela ima istu brzinu pri translatornom kretanju pa zato možemo odabrati bilo koju za napadnu tačku  slobodnog vektora.

 II LINIJSKI VEKTORI – kod ovog vektora se početna tačka može pomjerati po liniji koja se poklapa sa pravcem vektora. Primjer linijskog vektora je vektor sile koja djeluje na čvrsto tijelo. Pomjeranje napadne tačke sile duž prave koja se poklapa sa pravcem sile ne remeti prvobitno kretanje.

III VEZANI VEKTORI – ovom vektoru određena je početna tačka pa se on ne može pomjerati, jer će u različitim tačkama biti drugačiji. Primjer vezanog vektora je vektor polja gdje je u svakoj tački polja različiti vektor kao predstavnik fizičke veličine u datom  polju. 

Add comment


Security code
Refresh

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com